Lieze&Tine – Marc de Bel

Lieze is 16 jaar in het jaar 1968. Ze woont in een klein, katholiek dorpje bij haar ouders, broers en oma. Doorheen de week zit ze op school bij de nonnen. Een vreselijke plek. Gelukkig kan ze in het weekend thuiskomen en genieten van de muziek waarnaar de nonnen nooit zouden luisteren! Uit die vrolijke, hippe popliedjes kan Lieze altijd veel steun halen. Die steun kan ze heel goed gebruiken wanneer ze ongewenst zwanger wordt na een verkrachting. Wat een schande… Haar ouders sturen haar naar opvangtehuis “De Kribbe”, waar ze zich rustig kan voorbereiden op de bevalling. Lieze komt er echter snel achter dat het opvangtehuis een duistere agenda heeft. Ze dwingen namelijk de jonge moeders hun baby af te staan na een anonieme bevalling in Frankrijk. De schrik slaat Lieze om het hart. Ze wil haar kindje niet kwijtraken. Gelukkig leert ze in het opvangtehuis een lotgenoot, Tine, kennen. Gelukkig maar, want zelfs met 2 weegt de last loodzwaar die haar anders in haar eentje zou verpletteren.

Wauw. Wat een boek, wat een verhaal. Marc de Bel hoef ik waarschijnlijk niet meer aan te kondigen, ik lees zijn verhalen al zolang ik boeken lees. Nu ik wat ouder ben, voelen zijn historische verhalen dan ook alsof je een deken uit je kindertijd terug op je schoot legt. Fijn, warm, vertrouwd. Ik kan het niet anders uitleggen. Dit boek is van een heel ander genre dan Blinker of de knoedelgekke peppels en toch voelt de schrijfstijl heel nostalgisch en vertrouwd.

Het verhaal is echt heel heftig, vooral als je weet dat er een gruwelijke waarheid achter zit. Het windt dan ook nergens doekjes omheen. Het trauma van een verkrachting, de onmacht wanneer je ouders je wegbrengen en de angst en onderdrukking in zo een “opvangtehuis”. Alles wordt heel duidelijk beschreven en kwam bij mij heel hard binnen.

Je sluit het hoofdpersonage zo in je hart. Lieze is zo jong, lief, zachtaardig en moedig. Op het einde van het boek kun je ook lezen hoe het leven van de personages verderging na het boek. Dat vond ik ook een mooie afsluiter.

Ik denk dat ik nog geen boek van Marc de Bel heb gelezen dat ik niet geweldig vond en dit is daar geen uitzondering op. Je kan het moeilijk wegleggen en het was zo gemakkelijk om me helemaal in het verhaal te verliezen.

Lieze & Tine  / Marc de Bel / Uitgeverij: Van Halewyck  / ISBN: 9789463832359  / Adviesprijs: € 20

2 gedachten over “Lieze&Tine – Marc de Bel

  1. “Nu ik wat ouder ben, voelen zijn historische verhalen dan ook alsof je een deken uit je kindertijd terug op je schoot legt. Fijn, warm, vertrouwd… ” Heel mooi verwoord! Ik krijg het er zelf warm (van binnen) van.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s